Granola – jak jeść

Zastanawisz się jak jeść granolę? A może brakuje Ci pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie? Zobacz jak granola może znaleźć się na co dzień w twojej zdrowej diecie.

Granola, tak jak musli, powstała pod koniec XIX wieku. Kraj, w którym pierwszy raz została zarejestrowana jej nazwa oraz opis, to USA. Granola może składać się z wszystkich surowców, które znajdują się w musli, po czym dodatkowo jest poddawana obróbce termicznej. Celem jest związanie wszystkich składników, uzyskanie chrupiącej struktury, wydobycie intensywnego smaku składników oraz zachowanie wyjątkowego smaku na długi czas.

Granola Smoothie

Granola Smoothie​

Aby przygotować smoothie z Granolą wystarczy umieścić w wysokim naczyniu ulubione owoce: banana, mrożone maliny, napój roślinny lub mleko. Następnie za pomocą blendera łączymy wszystkie składniki w smoothie i posypujemy ulubioną granolą 🙂 

 

Smoothie tworzone są na bazie różnych owoców, które miksujemy, uzyskując finalnie gęsty napój, który jest bogaty w witaminy i wartości odżywcze. Dodatek granoli sprawi, że smoothie będzie znakomite w smaku, jeszcze zdrowsze i co ważne – zapewni nam energię na dłuższy czas.

Granola z masłem orzechowym i borówkami

Granola z masłem orzechowym i borówkami​

SUMMER BREAKFAST BOWL, czyli to co najlepsze w sezonowym śniadaniu! Borówki amerykańskie z dodatkiem czekoladowej granoli Banan&Kakao i masła orzechowego🥜

 

Masło orzechowe jest bogate w witaminy B3, E oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe. Z dodatkiem granoli zapewnimy sobie zastrzyk pełen zdrowych i wartościowych składników.

Granola z mango oraz jogurtem wegańskim lub naturalnym

Granola z mango oraz jogurtem wegańskim lub naturalnym​

Słodkie mango w połączeniu z wegańską Granolą Malina&Kakao, to duet idealny na letnie śniadanie. Jest pyszne, zdrowe i orzeźwiające🧡 Kto z nas nie lubi egzotycznych owoców… 

 

BIO Granola Malina&Kakao to wyjątkowe połączenie delikatnego prosa ekspandowanego, czekolady i soczystej nuty maliny liofilizowanej. Wegańska mieszanka ekologicznych składników, która sprawdzi się na twoje zdrowe i pyszne fit śniadanie.

Pudding chia z granolą

Pudding chia z granolą

Pudding chia razem z granolą Jabłko&Cynamon to idealne połączenie na lekkie i zdrowe śniadanie! Dzień wcześniej, zalej 3 łyżki nasion chia szklanką mleka/napoju roślinnego, wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodaj granolę, sezonowe owoce i ciesz się pysznym śniadaniem🌞 

 

Czy wiesz, że nasiona chia zawierają dużo błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3,  białka oraz kilka niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy ?

Jogurt naturalny z granolą i dodatkiem czereśni

Jogurt naturalny z granolą i dodatkiem czereśni

Granola z dodatkiem czereśni na słoneczny poranek. Dzień rozpoczynamy od lekkiego, pełnowartościowego śniadania 🍒Połączenie dwóch czekoladowych granoli Malina&Kakao i Banan&Kakao z dodatkiem jogurtu naturalnego i czereśni 🥣 

 

Czereśnie są źródłem kwercetyny, która zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, reguluje stężenie cholesterolu we krwi.

Lody wegańskie z granolową posypką

Lody wegańskie z granolową posypką

Chrupiąca, bezzbożowa z dodatkiem chipsów kokosowych, orzechów i nasiona, to właśnie granola Kokos&Maca 🥥Nie tylko w połączeniu z napojem roślinnym, mlekiem lub jogurtem smakuje wyśmienicie, ale również jako dodatek do ulubionych deserów🥣 

 

Nasz przykład na dzisiejsze popołudnie – lody wegańskie z granolową posypką.

Jaglanka z granolą oraz owocami​

Jaglanka z granolą oraz owocami

Jaglanka w połączeniu z czekoladową granolą Banan&Kakao to nasz doskonały zestaw śniadaniowy🥣 

 

Płatki jaglane to źródło węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu. Dodatkowo cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B (witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają też nieznaczną ilość witaminy E. Nie mogło ich zatem zabraknąć w naszej granoli.

Puszysty omlet z dodatkiem granoli​

Puszysty omlet z granolą

Puszysto-czekoladowy omlet z dodatkiem bezzbożowej granoli Kokos&Maca i konfiturą wiśniową🍒 

 

Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów – antocyjanów. W wersji wegańskiej: omlet, którego podstawowym składnikiem jest drobna mąka z ciecierzycy.

Granola z mlekiem​

Granola z mlekiem

Tym razem coś dla zabieganych. Ostatnia propozycja, na śniadanie i nie tylko – połączenie granoli z zimnym lub ciepłym mlekiem/napojem roślinnym🥛 

 

Idealna alternatywa dla osób, które chcą uzyskać konsystencje jaglanki lub muesli oraz chcieliby zjeść szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie. Gwarantowana duża dawka energii 🙂

A ty jak uwielbiasz jeść granolę ? 

 

Podziel się tym z nami w komentarzu! 

Zostaw komentarz